Jeanne d'Arc - Het Nationale Toneel

Visit http://ift.tt/2mH8VXo for more events.

Moet je de liefde opgeven om iets groots te bereiken?

Het symbool van de revolutie en hoop

Al bijna 100 jaar woedt er een oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Frankrijk is vernietigd, leeggebloed en de koning staat op het punt het op te geven. Dan verschijnt er een stralend meisje uit de provincie: Jeanne d’Arc. Zij beweert van God de opdracht te hebben gekregen de Engelsen te verdrijven. Tot ieders verbazing leidt ze de restanten van het Franse leger naar Orléans, bevrijdt de stad en schenkt Frankrijk een belangrijke overwinning. Jeanne wordt hét symbool van de hoop. Niets lijkt deze heldin, deze strijdster voor God en vaderland, te kunnen stoppen.

Dan staat ze op een dag op het slagveld tegenover de jonge Engelse luitenant Lionel. Ze kan hem niet doden, want ze voelt plots iets dat haar totaal uit haar evenwicht brengt: medelijden, liefde. Na deze ontmoeting is Jeanne niet meer in staat haar goddelijke opdracht uit te voeren. Met een laatste krachtinspanning stort ze zich in een laatste veldslag en raakt dodelijk gewond. De maagd moet sterven, zodat de heldin en strijdster kan blijven voortbestaan.

Een meesterwerk vol politieke en filosofische verwijzingen

Friedrich Schiller (1801) noemde Die Jungfrau von Orléans (originele titel) zijn ‘romantische tragedie’. In dit meesterwerk vol politieke en filosofische verwijzingen laat hij ons zien hoe de feilbare, veranderlijke mens ten onder gaat aan zijn eigen absolute opvattingen.

Theu Boermans (o.a. De revisor, As you like it, Don Carlos, Soldaat van Oranje, Midzomernachtdroom) regisseert het ensemble van het Nationale Toneel in deze grootse, ontroerende en spannende voorstelling met Sallie Harmsen in de titelrol.

Tekst: Friedrich Schiller
Vertaling: Tom Kleijn
Regie: Theu Boermans
Spel: Sallie Harmsen als Jeanne d’Arc, Jappe Claes, Tamar van den Dop, Justus van Dillen, Vincent Linthorst, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Stefan de Walle e.a.

The post Jeanne d'Arc - Het Nationale Toneel appeared first on Big City Events.from Aankomende Evenementen – Big City Events http://ift.tt/2pi7f7y
via IFTTT

Reacties

Populaire posts van deze blog

Seta Fiori, schitterende zijden bloemen in Den Haag

Sociëteit De Witte, Den Haag

Coffeeshops in Den Haag part 3